غذاهای دریایی

دسته بندی: تغذیه

آبزیان منبع خوبی از پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا بوده و حاوی مقادیر کافی از اسیدهای آمینه ضروری می باشند که با میزان اسید آمینه ضروری گوشت قرمز برابری می کنند. ماهی، میگو، خرچنگ، خاویار و حتی انواع صدف‎های دریایی خواص زیادی برای بدن دارند پروتئین گوشت ماهی در مقایسه با سایر پروتئین های حیوانی در وزن برابر مقدار مشابه ای پروتئین با کیفیت بالا دارد

غذاهای دریایی

اهمیت مصرف غذاهای دریایی

غذاهای دریایی مدتهاست كه بعنوان یك منبع عالی برای تامین ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن انسان شناخته می شوند. غذاهای دریایی ارزش غذایی بسیار بالایی دارند و تاثیرت مختلفی بر سلامتی دارند گوشت آبزیان کم چرب و سرشار از امگا 3 و دیگر املاح معدنی است. آبزیان منبع خوبی از پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا بوده و حاوی مقادیر کافی از اسیدهای آمینه ضروری می باشند که با میزان اسید آمینه ضروری گوشت قرمز برابری می کنند. ماهی، میگو، خرچنگ، خاویار و حتی انواع صدفهای دریایی خواص زیادی برای بدن دارند پروتئین گوشت ماهی در مقایسه با سایر پروتئین های حیوانی در وزن برابر مقدار مشابه ای پروتئین با کیفیت بالا دارد. گوشت ماهی از نظر اسیدهای آمینه ضروری و پروتئین با کیفیت بالا منبع غنی به شمار می رود و حاوی کلسترول و چربی اشباع نیست و از طرفی به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب غیراشباع امگا-3 با جلوگیری از لخته شدن خون در داخل عروق در بهبود سلامت قلب و سیستم عروقی بدن بسیار مفید است اسیدهای چرب امگا-3 در گروه اسیدهای چرب ضروری می باشند که دریافت رژیمی آنها برای بدن ضروری است و مصرف دو بار در هفته ماهی برای رفع نیاز به امگا-3 مهم است و از انجایی که  ماهی ها دارای ارزش غذایی بسیار بالایی هستند و همین امر سبب شده است که دارای جایگاه ویژه ای در سبد غذایی جهانی باشد، ولی متاسفانه در کشور ما ایران، ماهی ها هنوز نتوانسته اند جایگاه اصلی غذایی خود را پیدا کنندسرانه مصرف ماهی در ایران چیزی تقریب به نصف آمار جهانی آن می باشد که این امر نگران کننده است.



 فواید غذاهای دریایی برای بدن

  • کاهش حملات قلبی و سکته‌های قلبی
  • تقویت سلامت مغز
  •  کاهش فشار خون
  • افزایش عملکرد سلول های خونی
  • کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های خود ایمنی
  • افزایش سطح انرژی بدن و جلوگیری از کم خونی
  • کمک به درمان آکنه و التیام دهنده زخم ها
  • کاهش درد قاعدگی
  • کاهش وزن
  • تقویت قوای جنسی مردان
  • بهبود وضعیت خواب
  • بهبود وضعیت بینایی
  • پیشگیری و درمان افسردگی
  • جلوگیری از پیری و تقویت استخوان‌ها
  • جلوگیری از آسم
  • سلامت کلیه و درمان بیماریهای کلیوی
  • جلوگیری از بیش فعالی کودکان
  • موثر در دوران باردهی و شیردهی



مواد معدنی و مغذی موجود در غذاهای دریایی

  • آهن
  • پروتئین
  • چربی غیر اشباع همچون امگا ۳
  • روی
  • ید
  • فسفر
  • ترکیبات پلی ساکارید
  • آنتی اکسیدان
  • کلسیم
  • ویتامین‌ها ضروری



میزان مصرف ماهی درهفته چقدر است ؟

 میزان مصرف ماهی توصیه شده حداقل هفته ای 2 تا 3 بار در رژیم غذایی می باشدکه در هر نوبت 200 تا 400 گرم ماهی مصرف شود. ولی باید توجه کرد میزان مصرف ماهی در کودکان و زنان باردار و شیرده دارای مقدار معینی می باشد. خانم های باردار و شیرده می توانند حداقل هفته ای تا 340 گرم ماهی آن هم از نوع بدون جیوه یا کم جیوه استفاده کنند. در کودکان نیز هفته ای یکبار مصرف آن کفایت می کند

ملاحظات تغذیه‌ای در مورد مصرف ماهی در کنار تمام خواص آبزیان نوع پخت به حفظ ارزش‌های غذایی این دسته از ماده غذایی بسیار با اهمیت است زیرا طبخ آبزیان به صورت سرخ شده سبب افزایش وزن، بیماری‌های قلبی عروقی می‌شود. همچنین مصرف مداوم ماهی دودی نیز احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد در نتیجه توصیه می‌شود ماهی بیشتر به صورت بخارپز یا با تفت دادن در روغن کم طبخ شود. همچنین برای افزایش ارزش غذایی پیشنهاد می‌شود در کنار ماهی از انواع سبزی‌ها استفاده شود

 خوردن بیش از حد ماهی آن هم ماهی هایی که دارای جیوه زیادی هستند می تواند باعث بیماری های عصبی حاد ، از دست دادن تعادل و فراموشی در کهنسالان شود و ماهی های چرب که امگا 3 فراوانی هم دارند را می توان فقط هفته ای 2 بار استفاده کرد. مانند ساردین ، قزل آلا ، ماهی خال مخالی و شاه ماهی که در این میان ماهی ساردین و ماهی قزل آلا دارای کمترین مقدار جیوه می باشند

 




خواص غذاهای دریایی

ماهی و میگو در مقایسه با سایر مواد غذایی ، پروتئین بیشتری دارند و تقریباً همه پروتئین های موجود در آنها جذب بدن انسان می شود،گوشت آبزیان نسبت به سایر گوشت ها هضم پذیری بهتری دارند. میزان هضم پذیری گوشت ماهی بین 89 تا 96 درصدمی باشد درحالیکه این مورددرباره گوشت مرغ وگاو 87 تا 90 درصداست  گوشت ماهی برخلاف گوشت حیوانات خونگرم منبع خوبی از ویتامین D است و توجه به دریافت آن در همه گروه های سنی بویژه کودکان در سنین رشد بسیار ضروری است.

میگو : در مقایسه با سایر گوشت ها کالری پایینی دارد. میگو به دلیل دارا بودن املاح فسفر و آهن برای کودکان در حال رشد و زنان باردار مناسب است. میگو منبع غنی از ویتامینهای A، B6، B12، E، D، C و املاحی چون کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، روی، مس، منگنز و سلنیوم است. علاوه براین کلسیم، روی، آهن، منیزیم و فسفر میگو نسبت به سایر آبزیان بیشتر است. همچنین میگو به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا ۳ به کنترل التهاب و پیشگیری از لخته شدن خون کمک میکند در میگو، میزان اسید چرب اشباع که برای سلامت مضراست، صفر است که میتواند به کاهش کلسترول خون کمک کند

صدف: منظور از غذاهای دریایی صرفا ماهی یا میگو نیستصدف ها خصوصا اگر بخارپز شوند امگا۳ فراوانی را برای بدن به همراه خواهد داشت و یک منبع غنی از B12، اسیدهای چرب امگا ۳، روی و آهن به شمار میرود که برای عملکرد مغز و حافظه ، سلامت قلب، کاهش فشار خون، درمان آکنه و بهبود عملکرد مغز بسیار مفید است.

گوشت خرچنگ: دارای کلسیم و فسفر و اسیدهای چرب امگا ۳ و  بیشترین عناصر از مواد معدنی هستند که در استخوانها یافت میشوند و خرچنگ منبعی سرشار از فسفر است و همین امر موجب بهبود و تقویت استخوانها میشود و در حفاظت از قلب و سلامت عروق، سمزدایی طبیعی بدن، بهبود عملکرد ذهن و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن موثر می باشد

خاویار دریایی: خاویار یک ماده غذایی پرانرژی است و ارزشمند است که طعم و بویی بسیار خوشایند دارد. به طور عمده پروتئین موجود در خاویار متشکل از اسیدهای آمینه آرژنین، هیستامین، ایزولوسین، لیزین و میتونین است.مصرف خاویار از ابتلا به بیماری افسردگی و بیماریهای قلبی- عروقی پیشگیری میکند؛ زیرا در خاویار غلظت اسیدهای چرب از نوع امگا ۳بسیار بالا است.وجود اسیدهای چرب” امگا ۳ ” در خاویار مانع از افزایش کلسترول خون و به دنبال آن باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی میشود.مصرف خاویار در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای آرتریت رومائید (التهاب مفاصل)، بیماریهای دستگاه گوارش و بعضی از انواع سرطان نیز موثر است. خاویار از نظر عنصر آهن نیز غنی است و به همین دلیل مصرف آن به افراد مبتلا به کمخونی توصیه میشود.